[...] 0,5-1 kg nadwagi tygodniowo. Przy naszej diecie w takim tempie możemy pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu. Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu. Ponadto większa ilość tych produktów, a mniej mięsa [...]
[...] znacznie mniejsza. zaledwie 1 - 2% całkowitej liczby kalorii pochodzących z tłuszczu wystarcza do zapewnienia organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niestety, przy tak niskim spożyciu mogą się pojawić inne problemy. Dieta ekstremalnie uboga w tłuszcz może zmniejszać produkcję testosteronu, a zatem zwalniać metabolizm i rozwój mięśni. Z [...]
[...] znacznie mniejsza. zaledwie 1 - 2% całkowitej liczby kalorii pochodzących z tłuszczu wystarcza do zapewnienia organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niestety, przy tak niskim spożyciu mogą się pojawić inne problemy. Dieta ekstremalnie uboga w tłuszcz może zmniejszać produkcję testosteronu, a zatem zwalniać metabolizm i rozwój mięśni. Z [...]
[...] przy punkcie pierwszym Podstawowe wskazowki, ktorymi powinienes sie kierowac przy diecie redukcyjnej: 1.6/7 posilkow dziennie w odstepach ok 2-3h 2.zjadaj WW z niskim IG (ryz brazowy, chleb razowy itd ) 3.unikaj T nasyconych 4.unikaj WW z wysokim IG 5.zjadaj B pelnowartosciowe (filet z kurczaka , twarog chudy, bialko jaj, udko z [...]
[...] inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie [...]
[...] na pół kilograma wagi ciała i podnieść ilość węglowodanów do 2.2 gram na pół kilograma wagi ciała przez jeden dzień. Po czym, powtórzyć taki cykl, trzech do pięciu dni o niskim spożyciu węglowodanów z jednym dniem wysokiego spożycia węglowodanów. Dlaczego należy podnieść spożycie węglowodanów? Redukowanie węglowodanów przez zbyt długo może [...]
[...] kalorii ma pochodzi z węgli, czyli jeszcze ok. 532 kcal. I co otrzymujemy? Dal 90- kilogramowej osoby poziom kaloryczny wynosi… 1332 kcal!!! Czyli jesteśmy na super-niskim poziomie energetycznym. Kalorie trzeba liczyć i nie dajmy się nabrać, że one nie są ważne. Może to ładnie brzmi, że nie musisz ich liczyć, ale tak na prawdę żadna [...]
[...] białka te uzupełniają się wzajemnie tworząc mieszaninę o wyższym BV oraz zapewniają organizmowi stałe i długotrwałe dostarczenie protein w ciągu doby. Połączenie białek o niskim BV z białkami o wysokim BV zapewnia skuteczny wzrost mięśni przy minimalnym przyroście tkanki tłuszczowej i wzroście cholesterolu we krwi. Jeśli chodzi o szybkie [...]
[...] . Wykazano, że dieta o zmniejszonej zawartości kalorii (1500 kcal), dużym udziale dziennej podaży kalorii z tłuszczu (59%), w tym kwasów tłuszczowych nasyconych (32,4%), niskim udziałem węglowodanów (12%) daje lepsze wyniki w zmniejszeniu wskaźników ryzyka choroby niedokrwiennej serca (ChNS) w porównaniu do diety o takiej samej [...]
[...] na produktach o wysokim GI. Rodzaj węglowodanów w dniu zawodów/treningu: w dniu zawodów (lub intensywnego treningu) preferowanym źródłem węglowodanów są produkty skrobiowe o niskim GI (brązowy ryż, płatki owsiane, kasza jęczmienna, pumpernikiel, soczewica). Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować nadprodukcję insuliny, która w [...]
[...] eliminuje pojadanie między posiłkami i częste u otyłych osób jedzenie późnym wieczorem - przed snem, powodem których są epizody wtórnej hipoglikemii. Spożywanie produktów o niskim IG powoduje relatywnie mniejszy przyrost poziomu cukru i o wiele niższy wyrzut insuliny. Tym samym nie ma też tendencji do wtórnych spadków poziomu cukru do wartości [...]
[...] zaburzenia gospodarki hormonów insulina-leptyna-glukagon-kortyzol przyczyniają się do wzrostu natężenia procesów zapalnych mogących powodować rozwój chronicznego zapalenia o niskim natężeniu. Ostatnie dodatkowo podnoszą poziom kortyzolu we krwi, a ten z kolei działa zwrotnie dodatnio na oporność insulinową i poziom leptyny we krwi. Jeśli dieta [...]
[...] na własnej skórze jak reaguje na dana metodę/plan, czy to na treningu czy na mniejszej rangi zawodach. W przeddzień wyścigu wiadome jest że powinniśmy bazować na posiłkach o niskim i średni indeksie glikemicznym. Dbać o odpowiednie dostarczanie płynów, oraz jeść regularnie. Uważajmy z dodawaniem błonnika szczególnie w porze wieczornej. Typowy [...]
[...] ją zwiększa. Warto przypomnieć, iż spożywanie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje większą sekrecję (wytwarzanie) insuliny, niż jedzenie węgli o niskim IG, co skutkować będzie większą syntezą cholesterolu. Jaki jest z tego morał? Dołączanie węglowodanów (zwłaszcza prostych) do pohsiłków zawierających duże ilości [...]
[...] "Ładowanie" węglowodanów (back-loading) w godzinach wieczornych w dni wolne od treningu siłowego w niektórych przypadkach może być korzystne (budowanie masy mięśniowej przy niskim poziomie tkanki tłuszczowej; wyjątkowo wysoka objętość treningowa). Rekomendowane suplementy: - olej rybi (minimum 5 g EPA + DHA w postaci dobrej jakości oleju [...]
[...] 0,5-1 kg nadwagi tygodniowo. Przy naszej diecie w takim tempie możemy pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu.Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu. Ponadto większa ilość tych produktów, a mniej mięsa [...]
[...] inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie [...]
[...] inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie [...]
[...] inaczej zwane prostymi lub o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak miód, cukier, białe pieczywo czy biszkopty, szybciej wchłaniają się do krwi niż węglowodany złożone o niskim wskaźniku glikemicznym. Te ostatnie, jak ziemniaki, płatki owsiane, brzoskwinie, ciecierzyca i jogurt-są świetne dla osób liczących kalorie. Dają dłużej uczucie [...]
[...] diety · U ludzi z opornością insulinową – wahania cukru i insuliny prowadzą prawdopodobnie do destrukcji komórek B wysp trzustki rozwijając cukrzycę typu II. Dieta o niskim IG sprzyja wrażliwości insulinowej. · Dieta o niskim IG powoduje większą sekrecję cholecystokininy i zwiększa sytość w ciągu 180 minut po posiłku. Wzrost IG [...]